top of page

Tegels verven met krijtverf en bootlak, kan dat?

Je wilt je tegels verven, maar welke verf kun je hiervoor gebruiken? Er bestaat verf speciaal bedoeld voor het verven van tegels, namelijk: tegelverf. We zien dat er in huis- en tuin-Facebook groepen ook andere soorten verf geadviseerd worden. We zijn erg benieuwd of deze adviezen ook werken. Eén van deze adviezen is om je tegels te verven met krijtverf en daaroverheen met bootlak te verven als beschermlaag. Werkt dit goed en blijft de verf goed zitten? Wij hebben het voor je getest!


Test tegels verven met krijtverf en bootlak
Test: Tegels verven met krijtverf en bootlak, werkt dat?

Voorbereiding van de tegel:

Voor deze test starten we met een oudere bruine tegel van 15x15 cm en we gebruiken hierbij onze tegel sjabloon Bailey om een mooi design te kunnen verven op de tegels. De tegels hebben we eerst goed schoongemaakt met ammoniak en lichtjes opgeschuurd, zodat de tegels vetvrij zijn en zodat de verf echt goed kan hechten. Als witte basiskleur gebruikten we de Rust-oleum in de kleur 'krijtwit' en voor het aanbrengen van de tegel sjabloon Bailey de kleur Rust-oleum 'grafiet'.


Het opschuren van de tegels als voorbereiding voor het verven
Na de ammoniak de tegels lichtjes opschuren
De Rust-oleum Krijtverf in de kleur wit bij de nu nog bruine ongeverfde tegels
De Rust-oleum Krijtverf in de kleur krijtwit

Het aanbrengen van de verf op de tegel:

De krijtverf brengt erg korrelig aan, terwijl we graag een gladde tegel hadden gezien. We brachten de verf eerst aan met een kwast en hierna met een roller. Dit deden we om te kijken of het hier aan kon liggen, maar het bleef korrelig. In totaal hebben we twee lagen witte krijtverf op de tegel aangebracht. Na het drogen van de witte basiskleur, verven we met de kleur ‘grafiet’ de tegel sjabloon op onze tegel. Ook de grafiet kleur krijtverf brengt erg korrelig aan. Door deze korrels kon de tegel sjabloon ook niet strak aangebracht worden.

Bij het aanbrengen van de grafiet verf zagen we dat het onderste laag (de witte verf) mee kwam! Dit geeft duidelijk aan dat de verf niet aan de tegel hecht en dus niet op de tegel blijft zitten.


Hier zie je de stappen van het verven met de tegelsjabloon Bailey.


De tegel beschermlaag:

Het is duidelijk dat de krijtverf een beschermlaag nodig heeft, want je veegt op dit moment de krijtverf zo van de tegel af. We hopen dat de bootlak hiervoor een wondermiddel is. Bootlak is van zichzelf een een zeer hoog water-beschermende lak. We hebben de bootlak enkele weken laten rusten, dus hij zou goed uitgehard moeten zijn!

Geverfde tegels met een pot bootlak van de Hornbach
Hier zie je de geverfde tegels en de bootlak

Testen van de krijtverf en de bootlak:

We hebben de tegel opgedeeld in drie delen om te testen hoe goed de bootlak beschermt. Het eerste deel heeft 1 laag, het tweede deel 2 lagen en het laatste deel heeft 3 lagen bootlak.

We testen de lagen op twee aspecten: waterbestendigheid en slijtvastheid. Voor de bescherming tegen water hebben we de delen nat gemaakt en het water 3 uur laten staan. Hierna wrijven we met een schone witte doek over de tegel heen en controleren we of de verf afgegeven heeft. Om te testen hoe goed slijtvast de tegel is, krassen we met een muntje over de tegel heen.


Geverfde tegel met krijtverf en bootlak
De geteste + geverfde tegel, opgedeeld in 3 delen.

Resultaten:

1 laag bootlak: Je voelt de ruwe structuur door de korrels van de krijtverf nog goed. Je ziet echter al meer glans vanwege de hoogglans bootlak. Met het muntje kras je gemakkelijk de verf weg, je voelt dan ook de (korrelige) structuur nog erg goed. Waterbestendig is deze laag ook nog niet, bij het weghalen van het water en wat wrijven geeft de verf af.


2 lagen bootlak: Je voelt de ruwe structuur van de krijtverf al minder, maar het is er nog wel. De bootlak heeft een deel van de grafiet-kleur krijtverf los geweekt waardoor het zich lichtjes verspreid heeft over de tegel. Het is niet opvallend, maar het gebeurt al in deze kleine test. Dat maakt ons niet hoopvol. Ook zien we dat de tegel hier wat geler lijkt dan bij 1 laag bootlak. Ook bij deze laag kun je de verf vrij makkelijk weg krassen, het gaat iets moeilijker dan maar 1 laag. Bij de test met het water kwam er niets van de verf af, dus vanaf 2 lagen bootlak geeft de verf niet meer af.


3 lagen bootlak: Je voelt nog maar weinig van de grove structuur van de krijtverf op de tegel. De tegel voelt nu glad aan. Dit deel is echter nog geler dan het vorige deel en het wit is dan ook niet meer wit te noemen. De bootlak verkleurt de tegel zichtbaar. Deze derde laag bootlak op de tegel helpt al beter tegen krassen met het muntje. Echter als je tegen een grove korrel van de krijtverf aankomt trek je de verf toch nog zo mee. Ook hier gaf de tegel geen verf af nadat er 3 uur water op gelegen had.


De geverfde tegel met omcirkelde beschadigingen
Hier zijn de weggekraste delen omcirkeld. Ook zie je dat het derde deel duidelijk geler is dan het eerste deel.


Conclusie:

Jammer genoeg raden wij deze combinatie af. Dit was onze eerste test met krijtverf op tegels, dus we kunnen niets zeggen of alle merken krijtverf zich hetzelfde gedragen. Als we alleen kijken naar dit resultaat zouden we het ieder geval niet adviseren. Deze krijtverf is erg korrelig en de tegelsjabloon brengt daardoor niet mooi en strak aan. Het komt er vanaf met krassen en/of het weekt ook los. Vanaf de 2e laag bootlak beschermd hij goed tegen water en geeft de verf daarna niet meer af. Echter beschermt de bootlak niet goed tegen slijtage als we kijken naar de testen met het muntje. Dit kan mogelijk te verklaren zijn door de onderlaag en dus de korrelige krijtverf die zelf al niet bleef zitten. Als laatste verkleurt de bootlak de tegel jammer genoeg ook naar geel. Mogelijk is dit geen probleem voor je als je geen wit gebruikt, maar ook dat durven we niet te zeggen.


Helaas heeft deze combinatie ons niet de resultaten gegeven die we zouden willen. Heb jij een andere ervaring met het verven van je tegels met krijtverf en bootlak? Laat het ons vooral even weten!


Niet getreurd, we gaan nog verder met testen van andere verf combinaties en het schilderen van tegels. De volgende testen staan op onze agenda.

  • Betonverf op tegels

  • Tegelverf van de Hornbach

  • Tegelvoorstrijk met multi-grondlak en multi-lak (deze lakken zijn dus niet speciaal bedoeld voor tegels)


Hou onze blog of social media in de gaten om de resultaten van onze testen mee te krijgen.

Op zoek naar een andere test die hier niet bijstaat? Laat het ons weten en mogelijk lees je het binnenkort hier in onze blog!


Wil je aan de slag met het verven van jouw tegelvloer met mooie tegel designs? Kijk dan in onze webshop voor al onze tegelsjablonen.


Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page