top of page

Jesmonite, wat is dat?

Met Jesmonite AC100 maak je vele leuke decoratieve vormen voor je interieur. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte onderzetters of schaaltjes! Wat is Jesmonite, hoe lang moet het drogen en wat zijn de mogelijkheden van Jesmonite? Je leest het in deze blog.

Materiaalinformatie

Je giet Jesmonite in siliconen mallen. Jesmonite AC100 is een sterk composietmateriaal op waterbasis. Het lijkt een beetje op gegoten gips, maar het is veel sterker! Ook bevat Jesmonite geen VOC’s, wat fijn is voor jou en het milieu. Je mengt twee componenten Jesmonite, namelijk: Jesmonite base (poeder) en Jesmonite liquid (vloeistof).


Mengverhouding:

De mengverhouding voor Jesmonite is 2,5x base + 1x liquid.

Rekenvoorbeeld:

Voor de hexagon siliconen onderzetter mal (11,5 x 10 cm) meng je 40 ml Jesmonite liquid met 100 g Jesmonite base.

Bij onze siliconen mallen staat vermeld hoeveel Jesmonite Liquid en hoeveel Jesmonite Base je nodig hebt.


Siliconen mal hexagon onderzetter met bladgoud en Jesmonite

Mallen

Wanneer de Jesmonite goed gemixt is (dit is erg belangrijk), giet je Jesmonite in een siliconen mal. Onze siliconen mallen zijn herbruikbaar, stevig en flexibel voor het gemakkelijk verwijderen van de mal.


Droogtijd:

Jesmonite droogt erg snel op, al na zo’n 5 minuten na het mengen. Daarom meng je ook alleen de hoeveelheid die je direct nodig hebt voor jouw project. Eenmaal gegoten haal je de Jesmonite na ongeveer 30 minuten uit de siliconen mal. Laat nu jouw gegoten Jesmonite decoratie nog 24 uur uitharden.

Tijdens het uithardingsproces wordt Jesmonite een beetje warm.


Kleur:

Jesmonite is van zichzelf gebroken wit/licht beige. Wanneer je jouw zelfgemaakte decoratie kleur wilt geven, voeg je enkele druppels pigment toe. In onze webshop vind je 5 verschillende kleurpigmenten. De pigmenten zijn erg sterk geconcentreerd, je hebt maar enkele druppels nodig.


Beschermlaag:

Jesmonite is van zichzelf niet waterbestendig. Jesmonite onderzetters wil je waarschijnlijk waterbestendig maken en dit kan door het een beschermlaagje te geven zoals een vernis, een beschermende wax of een sealer. Jesmonite producten zijn niet vaatwasserbestendig.


Opruimen:

Giet overtollig Jesmonite weg in de prullenbak. Je kunt overtollig Jesmonite ook gebruiken voor het maken van Terrazzo stukjes (zie “mogelijkheden en ideeën"). Kleine hoeveelheden en nog vloeibare Jesmonite zijn af te spoelen van je gebruikte materialen. Denk hierbij aan roerstokjes, mengbakjes en de siliconen mallen. Gebruik hiervoor warm water met zeep.

Let er op dat er geen stukjes of brokjes Jesmonite in het riool komen. Opgedroogde Jesmonite gooi je weg in de prullenbak.

Mogelijkheden en ideeën:

Met Jesmonite zijn er super veel mogelijkheden. Je kunt Jesmonite pigment volledig mengen, waardoor je een egale uniforme kleur krijgt. Je kunt het pigment ook onvolledig mengen, waardoor je een soort ‘swirl’ krijgt. Wanneer je dit giet creëer je een marmer effect. Door er met een stokje doorheen te gaan kun je patronen maken. Je kunt ook twee of meerdere egale kleuren tegelijk gieten, dit doe je met een compartiment gieter.


Een terrazzo effect maak je door een dun laagje gekleurde Jesmonite op een egaal stuk plastic te smeren en op te laten drogen. Hierna breek je het op in allerlei kleine stukjes. Doe dit voor meerdere kleuren en meng deze korrels door je Jesmonite mix voordat je het giet. Eenmaal volledig uitgehard schuur je het oppervlak op, om de kleine stukjes zichtbaar te maken.


Jesmonite is ook te combineren met bladgoud. Leg een laagje bladgoud op je siliconen mal, wrijf dit goed aan en giet de Jesmonite eroverheen.


Met Jesmonite kun je uitgebreid experimenteren.


Benodigdheden:

 • Jesmonite liquid

 • Jesmonite Base

 • Siliconen mal

 • Pigment kleuren naar wens

 • Roerstokjes

 • Bakjes of schaaltjes om in te mengen

 • Weegschaal

 • Optioneel:

  • Bladgoud

  • Compartiment gieter

  • Bescherm laagje (vernis, wax of sealer)Wat wordt jouw eerste Jesmonite project? Kijk hier voor alle Jesmonite producten en toebehoren.

Comentários


bottom of page