top of page

Hoe en waarmee breng je een sjabloon aan?

Het aanbrengen van verf over jouw sjabloon kun je op verschillende manieren doen. We zullen het in deze blog hebben over schilderen met een tamponeerkwast, normale kwast, spons, sponskwast, verfroller en spuitbus verf. We hebben ook een stappenplan geschreven met de 5 stappen om een sjabloon te gebruiken. Je leest het in het stappenplan: De 5 stappen om een sjabloon te gebruiken.


Voor alle technieken gelden Mamboo’s 2 geheimen voor succes:

  • Breng niet teveel verf in een keer aan

  • Maak eerst een proefstukje voordat je begint


Tamponeerkwast

De tamponeerkwast is speciaal ontworpen voor het aanbrengen van sjablonen. Een andere naam voor de tamponeerkwast is dan ook een sjabloneerkwast. De haren zijn stug, kort en recht afgesneden. Hierdoor blijven de haren bij elkaar wanneer je de sjabloon aanbrengt met verf. Dit zorgt ervoor dat de haren niet onder jouw sjabloon komen. Je gebruikt bij het aanbrengen van sjablonen je kwasten waarschijnlijk niet zoals je gewend bent. Bij het gebruik maken van een tamponeerkwast wil je namelijk alleen stempelende/kloppende bewegingen maken, dwars op je werkstuk. Dit heet tamponeren, vandaar de naam tamponeerkwast!

De tamponerende beweging werkt goed bij een wat ruwe ondergrond.


Farmhouse tekst sjabloon
Een tamponeerkwast dwars op het houten plankje met een Farmhouse tekstsjabloon

Een andere techniek is de swirl techniek. Hierbij maak je draaiende bewegingen met je pols. Met de swirl techniek kun je naar onze mening sneller gaan dan bij het tamponeren en deze beweging is langer vol te houden. Je moet ook hierbij erop letten dat je niet teveel verf op je tamponeerkwast neemt. Wij zijn team swirl, welke techniek met een tamponeerkwast heeft jouw voorkeur?


Je vindt in onze webshop bij de categorie "Benodigdheden"een grote tamponeerkwast van 2 cm en een kleine van 1,2 cm. Met de grote tamponeerkwast kun je extra snel werken, omdat hij zo groot is. Met de kleine tamponeerkwast kun je goed focussen op de details van jouw sjabloon en kun je goed beheersen waar er wel of geen verf komt. Je vindt de tamponeerkwasten en andere benodigdheden hier.


Normale ronde kwast

Je kunt van een normale kwast een tamponeerkwast maken. Een normale ronde kwast kun je gebruiken als tamponeerkwast, bij voorkeur een kwast met recht afgesneden haren. Je zou de haren ook zelf op een lengte recht kunnen afknippen.

Je bundelt vanaf de steel de haren strak en sterk samen met schilderstape. Je kunt ook een elastiekje gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat de haren niet uit elkaar kunnen bewegen waardoor ze onder je sjabloon kunnen komen. Gebruik deze kwast alleen met de tamponeer-techniek. Deze kwast is niet geschikt voor de swirl-techniek.

Een sjabloon verven met een normale kwast en elastiek gaat minder fijn als met een tamponeerkwast en het resultaat is meestal niet perfect, maar kan een oplossing zijn als je geen tamponeerkwast in huis hebt. Wanneer je geen hoge eisen stelt aan het resultaat, kun je deze techniek toepassen.



Sponskwast

Er bestaan twee verschillende sponskwasten. De ene is een kwast met een rond sponsje en de andere is een kwast met een rechthoekige spons waarbij het uiteinde in een hoek gesneden is. Zie hieronder voorbeeld foto’s. Alle sponzen gebruik je op dezelfde manier en ook hetzelfde als bovenstaande kwasten: door te stempelen/deppen.



Bij de spons moet je opletten dat je niet te hard duwt of knijpt. Daardoor duw je de verf uit de spons, terwijl je er juist mee wilt deppen. Bij het gebruikmaken van een spons kun je relatief veel verf op je spons nemen. Dit geldt alleen als je dus niet duwt maar zachtjes dept. Zorg er wel voor dat je gelijkmatige hoeveelheid op je spons hebt, zodat je geen vlekken krijgt in je eindresultaat.



Verfroller

Voor grote oppervlakten heeft een verfroller onze voorkeur, omdat een roller wat sneller en eenvoudiger werkt. Denk bij grotere projecten bijvoorbeeld aan het verven van je (tegel)vloer met een tegel sjabloon. Je moet bij het gebruik maken van een verfroller wel op een aantal zaken letten. Probeer bij het rollen heel lichtjes op de verfroller te duwen. Bij het hard duwen op de roller is het mogelijk is dat je teveel verf uit je roller duwt. Bij het gebruik maken van een verfroller moet je relatief weinig verf aan je roller hebben. De overtollige verf rol je op een stukje keukenrol af. Probeer goed aan te voelen hoe hard je moet duwen.


Het sjabloneren met een verfroller is zoals gezegd goed voor grote oppervlakten en langdurige projecten maar het is wel een techniek dat je eerst even onder de knie moet krijgen. “Het luistert nogal nauw”.

We raden deze techniek niet aan bij het verven van kleine vinyl sjablonen omdat je makkelijk bij kleine onderdelen te hard om te roller gaat duwen.



Spuitbus verf

Als laatste hebben we de spuitbus verf. Let bij het spuiten van verf goed op waar de verf terecht kan komen. Plak dit vooraf af met bijvoorbeeld schilderstape en wat papier of kranten. Zorg ervoor dat je sjabloon goed aansluit op jouw werkstuk en spuit niet te dicht op je project. De verf zou in beide gevallen dan onder de sjabloon kunnen doorlopen.


Dat waren ze! Welke techniek heeft jouw voorkeur?


Vergeet bij alle technieken de Mamboo’s 2 geheimen voor succes niet:

  • Breng niet teveel verf in een keer aan

  • Maak eerst een proefstukje voordat je begint


Heb je nog geen sjabloon om te gaan starten met je project? Kijk in onze webshop om een sjabloon te bestellen zodat je snel van start kunt gaan. Kijk bij de benodigdheden voor houten producten, tamponeerkwasten en verf. Succes en veel plezier met jouw DIY sjabloon project!


Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page