top of page

Wat is een sjabloon?

Wat is een sjabloon, een stencil en wat is nou een mal? En is er een verschil? Ik leg het je hier uit.

We spreken in dit artikel alleen over schildersjablonen of verfsjablonen en dus sjablonen die bedoeld zijn om mee te schilderen.


Sjablonen

Met een verfsjabloon kun je makkelijk een mooi ontwerp schilderen. Een sjabloon is namelijk een ontwerp dat uitgesneden is uit een stuk materiaal. Dit materiaal is meestal erg dun, zodat wanneer je eroverheen schildert, je met verf bij jouw ondergrond kunt komen. Op die manier wordt de verf tegengehouden waar het niet mag komen en komt er wel verf door de uitgesneden onderdelen. Dit is precies de vorm die jij wilt schilderen op jouw project. Sjablonen helpen je dus bij het verven van mooie designs en geven je erg strakke resultaten. Sjablonen kunnen gemaakt worden van diverse materialen zoals karton en kunststof. Sjablonen gemaakt uit karton kunnen vaak maar één keer gebruikt worden. Daarentegen zijn kunststof sjablonen bedoeld voor herhaaldelijk gebruik.


Wanneer je bezig bent met het verven van een sjabloon, dan ben je aan het sjabloneren. Je bent dus het ontwerp van een sjabloon aan het plaatsen.


Er zijn meerdere manieren om te sjabloneren, zoals met een tamponeerkwast of verfroller. In deze blog lees je verschillende methodieken en welke sjabloon technieken onze voorkeur hebben.


Wat is dan een stencil?

Een stencil is precies hetzelfde als een sjabloon. De term stencil is de Engelse vertaling voor sjabloon. De term stencil komt ook steeds vaker voor: ondertussen gebruikt 1 op de 4 mensen de term stencil in plaats van sjabloon. Het meervoud van stencil is stencils. We hebben er in Nederland ook al een werkwoord van gemaakt en dat is stencilen.


Wat is een mal?

Als men spreekt over een soort schildersjabloon, dan is de term ‘mal’ hiervoor minder gebruikelijk. Als je het ons vraagt liggen de definities tussen verfsjablonen en verfmallen niet erg ver van elkaar. De term mal wordt vaak gebruikt als het om een gietmal gaat en dus dat het een vorm heeft waar je een vloeistof in giet. Maar een mal kan evengoed ook een sjabloon zijn. Het is een soort beperking van een vorm, of dit nou een vorm is die je wilt gieten of wilt verven. Wij hebben het idee dat de term (verf)mal vaker gebruikt wordt als het ontwerp uit een wat dikker materiaal gesneden wordt.

Wij spreken meestal over sjablonen of stencils en gebruiken zelf de term mal niet of nauwelijks.


Heb je nog vragen over sjablonen of sjabloneren? Stel ze gerust!

Ben je benieuwd naar ons aanbod in sjablonen? Bekijk ze hier.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page